Hör mamman till de två Olofströmssyskon i klippet ovan. Foto: SVT

Tonårssyskonen utnyttjades som penningtvättare

Publicerad

Syskonparet i Olofström litade på kompisen som bad dem ta emot 15 000 kronor vardera via Swish.

I själva verket kom pengarna från en äldre man i Arvidsjaur, som lurats på 250 000 kronor.

Drygt ett år senare åtalades de båda tonåringarna för penningtvätt.

Det var i oktober 2018 som den då 82-åringe mannen från Arvidsjaur blev uppringd av en falsk bankman och lurad på 250 000 kronor.

Via betaltjänsten Swish fördes pengarna över till 17 unga personer, varav majoriteten fanns i södra Sverige.

Bland mottagarna fanns två tonårssyskon i Olofström, som tog emot 15 000 kronor vardera. SVT Nyheter Blekinge har träffat syskonparets mamma, som valt att vara anonym.

Blev misstänksam och ringde polisen

Mamman minns hur hennes barn kom hem och berättade att de båda behövde ta ut 15 000 kronor vardera åt en vän, vars kort inte fungerade. Pengarna skulle vännen sedan ge till sin pojkvän, som skulle köpa en bil.  

– Jag tyckte att det lät konstigt och sa till dem att inte åka till bankomaten. Men de svarade att de redan hade pengarna på sina konton och var tvungna att ta ut dem, säger hon.

När syskonen åkt ringde deras mamma till polisen för rådgivning, men fick till svar att det inte fanns något brott anmält och att polisen därför inte kunde göra något.

Åtalades för penningtvätt

Drygt ett år efter händelsen åtalades de båda syskonen och deras vän för penningtvätt.

– När det beskedet kom blev barnen blev väldigt oroliga.

Syskonparet friades, då tingsrätten ansåg att de inte utfört handlingarna med uppsåt. Vännen dömdes däremot för penningtvättsförseelse. SVT Nyheter Blekinge har varit i kontakt med vännen, som avböjt att svara på frågor.

– Det är för jävligt att ungdomar utnyttjas på det här viset. Mina barn visste inte att det de gjorde var brottsligt. De ville bara hjälpa en kompis, säger syskonens mamma.

Hon tror att det bästa oroliga föräldrar kan göra är att hålla koll på sina barns bankkonton.

– Gå in med jämna mellanrum och leta efter misstänkta summor.

Penningtvätt

Penningtvätt är när pengar som kommer från brott görs om till pengar som kan redovisas. Straffskalan för penningtvättsbrott är fängelse i högst två år och för grovt penningtvättsbrott fängelse i lägst sex månader och högst sex år.

Om brottet är ringa kallas det för penningtvättsförseelse. Det kan betyda att personen inte förstod men hade anledning att anta att pengarna kom från brott. Påföljden är böter eller fängelse i högst sex månader.

Källa: Ekobrottsmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.