75 000 kubikmeter sten sprängdes bort när Hinsetunneln byggdes för cirka 50 år sedan. Foto: Arne Andersson//Sjöfartsmuseet

Närboende var rädda om sina hus när Hinsetunneln sprängdes

Publicerad

Den 21 december 1970 var en stor dag för Karlshamn. Då invigdes Hinsetunneln som gick från att vara ett hål i ett berg till porten in till staden.

Hinsetunneln invigdes av dåvarande landshövding Thure Andersson och arrangemanget lockade många nyfikna invånare. Byggprocessen har beskrivits som unik och annorlunda av inblandade hantverkare.

Det borrades, sprängdes och gjordes vibrationsmätningar eftersom många som bodde i närheten var rädda om sina hus.

75 000 kubikmeter sten

För att få till den västra porten in till Karlshamn sprängdes det bort 75 000 kubikmeter sten. Sten som sedan hamnade på Väggabadet och ute vid Oljehamnsvägen.

Tunneln, 100 meter långa och drygt 10 meter hög, väckte uppmärksamhet även utanför Karlshamn. 50 år senare har kommunen renoverat den och hängt upp effektbelysning i olika färger.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.