Det Hongkongflaggade fartyget Saga Faith lämnar Karlshamn den 17 januari med rekordstor last. Foto: Karlshamns hamnVisa alla (2)
Visa alla (2)

Här lämnar fartyget Karlshamn med rekordstor last

Uppdaterad
Publicerad

Efter sju dagar bogserades det enorma lastfartyget ut från hamnen i Karlshamn. Troligen har den största lasten någonsin därmed lämnat Sverige och fler enorma fartyg väntas till Karlshamn under året.

Hongkongflaggade fartyget Saga Faith gav sig på torsdagen ut från kajen i Stillerydshamnen med 65 417 kubikmeter trävaror ombord. Det unga fartyget som sjösattes i fjol påbörjar nu sin färd till USA, vilket BLT var först att rapportera.

– Fartyget var först i Oskarshamn i tre dagar och sedan lastade vi på runt 50 000 kubikmeter virke här i Karlshamn på en vecka, säger produktions- och arbetsledare Martin Pedersen vid Karlshamns hamn till SVT Nyheter Blekinge.

Rekord i lastning

Lasten är sannolikt den största med virke som någonsin lämnat en svensk hamn. Samtidigt har man slagit rekord i att lasta så pass mycket och det på endast sju dagar i hamnen.

Fartygets moderna kransystem har varit avgörande för att processen gått som smidigt.

– Så stor lastning har inte skett förut har jag fått veta. Hamnen i Karlshamn har en bra utveckling och folk jobbar på fantastiskt.

Foto: Karlshamn hamn

Fler jättefartyg under året

Ut från hamnområdet fick den enorma farkosten stöd av två bogserbåtar. Den 4 februari väntas Saga Faith nå destinationen på andra sidan Atlanten. Redan den 14 februari väntas nästa jättefartyg anlända till Karlshamn.

– Vi förväntar oss sju båtar till i år, kanske kan det bli ännu fler, säger Martin Pedersen avslutningsvis.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer