Foto: Michael Stenqvist/Blekinge Sjöfartsmuseum

Hittade rysk kartgömma – över Blekinge

Den skrotfärdiga ryska ubåten dolde en hemlighet – ett sjökort över hamninloppet i Karlshamn. Och snart kan dokumentet hamna i Blekinge.

Det var den ryska ubåten nyligen skulle skrotas som fyndet gjordes. Bakom en tavla i ubåten hittades ett sjökort över Hanöbukten. Kartorna var från 1980 – alltså mitt under det kalla kriget och bara ett år innan U137 gick på grund utanför Karlskrona.

– Ett mycket spännande fynd. Att sjökortet fanns i den ryska ubåten är naturligtvis ingen slump. Självklart fanns det ett skäl och ett syfte och det var att röra sig i våra vatten, säger Anders Lundquist, ordförande i Blekinge Sjöfartsmuseum.

Han är övertygad om att dokumentet är äkta.

– Det är ett autentiskt och mycket detaljerat sjökort över bland annat Karlshamn och hamninloppet med omgivning, säger Anders Lundquist, som nu hoppas att fyndet ska kunna överföras till museets lokaler i just Karlshamn.

– Via våra kontakter förhandlar vi om att få köpa loss det.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer