Ronneby kommuns gymnasiechef Ronny Mattsson. Foto: SVT

Knut Hahn i Ronneby: ”Över 20 procent av eleverna sjuka”

Publicerad

Sedan terminsstarten har frånvaron bland eleverna på flera av länets gymnasieskolor ökat. På gymnasieskolan Knut Hahn i Ronneby kan det vissa dagar vara över 20 procent av eleverna som är hemma sjuka.

– Det blir en förkylningsperiod såhär i början även i vanliga fall, men i dag kan vi ha 170 elever borta på en dag, när vi i vanliga fall kanske har runt 60 borta. Det är en väldig ökning, säger Ronny Mattsson, verksamhetschef för gymnasieskolorna i Ronneby.

Han tror att ökningen framför allt beror på att personer följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer att stanna hemma vid symptom.

– I normala fall så går vi ju lite snoriga och hostiga till skolan. Nu är vi hemma vid minsta symptom.

Nu när ni har den här höga sjukfrånvaron, hur diskuterar man hur man ska tänka framöver?

– Att det är så hög sjukfrånvaro gör att vi nu måste se över sättet att jobba. Vi ska vara väldigt noga med att lägga ut uppgifter till elever som inte är närvarande, så att elever kan arbeta hemifrån när man är hemma med symptom men ändå känner sig frisk.

Kan få läsa igen på loven

Även på Karlskronas gymnasieskolor märks en tydlig ökning av antalet elever som är sjukanmälda.

– Det är absolut märkbart, men det är ingen fara för verksamheten, säger skolområdeschef Mats-Peter Krantz.

Han säger att man i Karlskrona jobbar för att hitta lösningar för de elever som eventuellt halkar efter i undervisningen om de blir hemma länge.

– För elever som är borta under en längre tid, så försöker vi göra så att de kan följa undervisningen på annat sätt. Vi tittar också på att erbjuda elever som har missat att läsa igen på lov som kommer nu under terminerna.

Ronny Mattsson är verksamhetschef på gymnasieskolan Knut Hahn i Ronneby. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.