Ovanligt hög sjukfrånvaro på länets förskolor Foto: TT

Ovanligt hög sjukfrånvaro på Blekinges förskolor

Uppdaterad
Publicerad

Det är just nu ovanligt hög sjukfrånvaro på förskolorna i Blekinge. Det handlar om både personal och barn.

SVT Nyheter Blekinge har varit i kontakt med förskolecheferna i samtliga av länets kommuner. Och det vittnas om samma sak – det är just nu ovanligt stor sjukfrånvaro på förskolorna.

– Vi har fått en högre frånvaro på både barn och personal tidigare än det brukar komma. Många vanliga förkylningar och höstvirus som höstkoppor med mera har satt fart, säger Ingela Berg, förvaltningschef för förskolorna i Ronneby kommun.

Högre frånvaro än normalt

I Karlshamns kommun pekar man på att det för den här tiden på året varit högre sjukfrånvaro än normalt. Likaså i Sölvesborg och Karlskrona där det är mest förkylningar som är orsaken.

– Det har slagit lite ojämnt och vissa förskolor har varit hårdare drabbade än andra, säger Per Theorin, förvaltningschef i Sölvesborgs kommun.

”Koppling till coronan”

I Karlskrona kommun var sjukfrånvaron som allra högst för några veckor sedan, enligt förvaltningschef Solvig Ohlsson.

– Vi brukar ha en förkylningstopp på höstkanten, men eftersom vi fortfarande har de förhållningsreglerna att man ska vara hemma vid minsta symptom och vara hemma lite längre än man brukar, så har frånvaron ändå koppling till coronan. De är förkylda helt enkelt och då stannar man hemma i högre omfattning, säger hon.

Den kommun som sticker ut något är Olofström. Enligt förvaltningschefen varierar frånvaron mellan skolorna, men det går inte att säga att det är mer än tidigare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer