Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I boken erkänner Anders Högström att det var han som planlade stölden av den världsberömda Arbeit Macht Frei-skylten från förintelselägret i Auschwitz. Foto: Henrik Friberg/SVT

Högström erkänner skyltstölden i ny bok: ”Inte redo förrän nu”

Uppdaterad
Publicerad

Nazistledare, tjuv, antirasist, Socialdemokrat, Moderat, pingstvän, soldat – och våghalsig klättrare.
Anders Högströms 45-åriga liv har kantats av spektakulära vändningar, uppseendeväckande planer, lögner, droger och grov kriminalitet.
Med en ny bok hoppas han kunna sätta punkt för det förflutna.

Det är Karlskronajournalisten Bosse Gustafsson som i sex års tid arbetat med boken ”Extremisten” om Anders Högströms liv.

Från tonåren i Karlskrona, då Högström blev avstängd från grundskolan till hans tid som ledare för Nationalsocialistisk Front (NSF) och vidare genom den ena sensationella förvandlingen efter den andra. Han har sedan 1999 tagit avstånd från NSF och arbetar idag inom marknadsföring och reklam.

Den bärande frågan som vilar över det projekt som Högström själv beskriver som ett ”bokslut” är: Går det att lita på det som 45-åringen säger i boken?

”Förstår om folk tvivlar”

Anders Högström har ljugit och skarvat förr. Många gånger.

– Jag förstår definitivt om folk tvivlar med tanke på det liv som jag har levt. Men det här är resultatet av en process i mig som pågått i över fem års tid. När jag väl bestämde mig för att kasta upp korten på  bordet så var det väldigt skönt.

Erkänner skyltstölden

I trettio års tid har Anders Högström varit rubrikernas man. Som dömd våldsverkare och nazistledare. Som antirasist och föreläsare. Som kristen soldat i strid mot IS.

I boken erkänner han nu slutgiltigt att det var han som planlade stölden av den världsberömda Arbeit Macht Frei-skylten från förintelselägret i Auschwitz.

Pengar var motivet – skylten skulle säljas för stora belopp till en antikhandlare.

– Jag är inte förrän nu redo att säga som det var, säger Anders Högström.

Det är inget inställsamt eller smickrande porträtt som journalisten och författaren Bosse Gustafsson ger ut.

– Jag har skrivit det jag har velat skriva och valt ut de händelser som speglar hans liv. Det är ingen snäll bok om Anders Högström.

”Ömsesidigt förtroende”

Enligt Bosse Gustafsson var det en förutsättning att få med Högström i projektet.

– Det är min bok, men självklart så handlar det om att bygga ett ömsesidigt förtroende för att det ska bli ett ärligt slutresultat.

Har det varit svårt att kontrollera uppgifterna i boken?

– Ibland, men jag har gjort så gott jag har kunnat. Och jag har inte lyckats beslå honom med någon lögn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer