Fiskebåt på väg ut till havs. Foto: Sofia Eriksson/TT

Höjd fiskekvot föreslås i Östersjön

Publicerad

Det kan bli höjda fiskekvoter för flera fiskeområden och sänkta kvoter för ett fåtal, men torskfrågan behöver utredas ytterligare. Så ser EU-kommissionens förslag till fiskekvoter i Östersjön 2017 ut.

De olika fisksorterna delas in i tio olika områden. För sex av dessa föreslår EU-kommissionen att fiskekvoten höjs.

Det gäller sill i västra Östersjön, sill i Bottenhavet och Bottenviken, sill i centrala Östersjön, skarpsill, rödspätta och lax, förutom Finska viken.

Den största höjningen gäller rödspätta, med 95 procent jämfört med i fjol. Det bygger på att det finns ett gott bestånd som har växt sedan 2008, enligt ett pressmeddelande från EU-kommissionen.

För två av områdena föreslås en sänkning. Där gäller det sill i Rigabukten och lax i Finska viken.

När det gäller de två torskområdena, östra och västra Östersjön, behöver kommissionen mer information innan man kan ge ett förslag. Till i år sänktes kvoterna för torsken, men beståndet i västra Östersjön verkar trots det inte ha återhämtat sig, enligt kommissionen, som hänvisar till Internationella Havsforskningsrådet.

Förslag till fiskekvoter

EU-kommissionen har kommit med ett förslag på fiskekvoter för Östersjön 2017. Förslag ska diskuteras av ansvariga ministrar under ett möte i Luxemburg i oktober. För torsk finns det ännu inget förslag, där insamlar kommissionen mer information.

Fisk och område; Mängd i ton; Skillnad mot 2016 i procent.

Sill västra Östersjön; 28 401;+8;

Sill Bottenhavet och Bottenviken; 140 998;+17;

Sill Rigabukten; 27 429;–21;

Sill centrala Östersjön; 191 129;+8;

Skarpsill; 282 349;+40;

Rödspätta; 7 862;+95;

Lax, Östersjön; 105 696;+10;

Lax, Finska viken; 9 403;–28;

Källa: EU-kommissionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.