– Jag och min kompis ropade till henne att ”hoppa”, men hon vågade inte, säger Ahmed Al-Yassiri. Foto: SVT

Höjdrädda papegojan Tina hjälteräddad från byggkran

Uppdaterad
Publicerad

När den ettåriga papegojan Tina blev skrämd av en bil flydde hon till toppen av en byggkran i Karlskrona. Där blev sällskapsdjuret kvar – på grund av höjdskräck vågade hon inte flyga tillbaka till sin ägare igen. Efter en långdragen räddningsinsats lyckades en byggchef från Ronneby till slut hämta ner henne.

Det var när papegojan Tina var ute på promenad med sin ägare Ahmed Al-Yassiri i mitten av juli som fågeln skrämdes av en förbipasserande bil i hög hastighet.

En stund senare påträffades Tina i toppen av kran vid ett lägenhetsbygge några hundra meter bort, något BLT var först med att berätta.

– Jag och min kompis ropade till henne att ”hoppa”, men hon vågade inte. Det var tydligt att hon var höjdrädd, säger Ahmed Al-Yassiri.

I trygghet på marken igen. Papegojan Tina, 1, samt ägaren Ahmed Al-Yassiri är i dag mycket taksamma över insatsen som byggchefen Johan Grahm och barnen William och Stella bidrog med när de lyckades få ner den höjdrädda fågeln från byggkranen i Karlskrona. Foto: SVT

Polis kallades till platsen

Så den skräckslagna papegojan blev kvar i kranen och samtidigt hade grannar i området ringt efter polis.

– De blev oroliga när de hörde att vi skrek ”hoppa” till någon i kranen, men när polisen kom och fick klart för sig att det var min papegoja så började de skratta.

Byggchefen Johan blev hjälte

Hjälte i dramat blev till slut byggchefen Johan Grahm i Ronneby – som kallades till platsen vid niotiden på kvällen.

Via bygghissen tog han sig fyrtio meter upp och kunde tillsammans med Tinas ägare plocka ner papegojan i säkerhet.

– Hon darrade i hela kroppen när jag tog henne i famnen, säger Ahmed Al-Yassiri.

För Johan Grahm blev det en annorlunda kväll på jobbet:

– Jag sa till barnen: ”Ska ni hänga med och rädda en papegoja.” Och så fick den här sagan ett lyckligt slut, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.