Catrin Albrektsson, 52, har fått ett eget boende via modellen ”Bostad först”. Foto: SVT

Hon fick nyckel till en egen lägenhet – lyckades lämna missbruket

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha varit hemlös och missbrukat sedan tonåren fick Catrin Albrektsson, 52, ett eget boende via modellen ”Bostad först”. Det förändrade hennes liv.

– Nu har jag en trygghet, ett hem som bara är mitt, säger hon.

Det var år 2012 som Catrin Albrektsson bestämde sig för att sluta med drogerna, efter att hon haft problem med missbruk sedan hon var tonåring.

Vid den tiden levde hon ett destruktivt liv.

– Jag bodde ingenstans, ibland i bilen. Ibland sov jag i Hemlösas hus i Helsingborg, säger Catrin Albrektsson, som även bott i Karlskrona i sex år.

Hennes mamma hade läst om projektet ”Bostad först” i Helsingborg. Catrin Albrektsson var tveksam först eftersom hon tidigare hade haft en lägenhet via socialförvaltningen, vilken hon inte tyckte fungerade. Men det här var något annat. Den här gången skulle hon få en egen lägenhet.

I april 2012 flyttade hon in i sin lägenhet. Som stöd hade hon boendestödjare som hon kunde nå 24 timmar om dygnet.

”Inte haft någon chans”

– Det är på kvällen när det blir tyst som man kanske börjar må dåligt, inte mellan 8-16. Det fungerade jättebra. En gång har jag till och med en boendestödjare som sov på min soffa när jag inte mådde bra, säger Catrin Albrektsson.

Catrin Albrektsson växte upp i Landskrona, men har bott på många platser i Sverige, bland annat i Karlskrona under sex år. Om hon hade hamnat på akutboendet Rosenbom i Karlskrona efter att ha varit på behandling tror hon att hon snart hade varit tillbaka i missbruk. Ett av problemen med akutboendet menar hon är att missbrukare bor tillsammans.

– Jag hade inte haft någon chans därute överhuvudtaget, säger Catrin Albrektsson.

Catrin Albrektsson berättar i kväll sin historia under ett seminarium i Karlskrona.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.