Elina Björck läser en saga av Selma Lagerlöf för avledning 6 på äldreboendet Vidablick i Ronneb. Foto: Stina Sandström/SVT

Hon vill ge äldre en meningsfull vardag – uppfann ett jobb

Uppdaterad
Publicerad

16-åriga Elina Björk hade en idé om att ge människor som bor på äldreboenden en meningsfull vardag och göra det till sitt sommarjobb. Nu har det blivit verklighet.

Elina Björk har nu gjort första veckan på sitt sommarjobb och har besökt grupper av äldre på Vidablicks äldreboende i Ronneby.

– Jobbet är bättre än jag väntade mig. Jag har fått så fin respons och de äldre blir så glada. De känner igen mig och jag har till och med fått applåder ibland, berättar Elina Björk.

TV: Se hela inslaget här

Sittgympa och högläsning

Studieförbundet NBV, Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, la ut en annons på Facebook där de sökte sommarjobbande ungdomar i åldern 13-16 år. Cirka tusen personer hörde av sig och sedan valdes de bästa idéerna ut och blev förverkligade som sommarjobb.

Elina Björks idé om att ge de äldre en meningsfull vardag har inneburit att hon till exempel haft sittgympa med de äldre och haft högläsning för olika grupper.

– Jag gick till biblioteket och frågade efter historier och sägner om Blekinge, eller böcker som utspelar sig här. Och det har verkligen varit lyckat. De säger ofta ”Oh, det kommer jag ihåg” eller ”Där har jag varit”, det känns roligt, säger Elina Björk.

Ska besöka fler boenden

För de boende på Vidablicks äldreboende blev det en trevlig stund under tisdagen.

– Det var ett mycket trevligt avbrott, dagen blir inte lika lång då, säger Barbro Modleba, en av de boende.

Elina Björk ska veckorna som kommer även besöka grupper av äldre på Lindebo i Bräkne-Hoby och på Olsgården i Kallinge, totalt kommer hon att träffa cirka åttio personer.

– Det känns jättebra att göra skillnad för dem, avslutar Elina Björk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.