”Min förhoppning är att uppmärksamheten nu ska göra att det blir avskräckande”, säger Jenny Andersson. Foto: SVT

”Vill att deras samvete ska vakna till liv”

Publicerad

Fentanylens spridning i Karlshamn upptar tankarna varje dag. Nu vänder sig drogsamordnaren Jenny Andersson direkt till langarna av den dödliga drogen. – Jag vill att deras samvete ska vakna till liv, säger hon.

Jenny Andersson är kommunens folkhälsostrateg och arbetar med drogrelaterade frågor. Hon är bekymrad över den situation som uppstått i Karlshamn och känner ilska mot de som säljer drogerna.

– Jag tänker på det varje dag. Min oro är att det sträcker sig ner i åldrarna, att våra unga får tag i det.

Jenny Andersson säger att situationen påminner om tiden när flera personer i Blekinge avled efter att ha använt drogen GHB.

– Min förhoppning är att uppmärksamheten nu ska göra att det blir avskräckande. Att folk förstår hur dödligt det är. Min största oro är väl de grupper som inte bryr sig alls. De lever farligt, säger hon.

”Blir förbannad”

Häromveckan skrev hon en debattartikel där hon riktade sig direkt till langarna i kommunen. Hon skrev bland annat ”Hur sover du om nätterna? Tänker du på dem som dött av överdoser, eller som tagit sina liv under det senaste året?”. För själv tänker hon på det – varje dag. Inte bara för att hon jobbar med frågorna, utan även privat.

– Även om jag är professionell, så är jag också bara människa. Det är klart att jag blir förbannad och ledsen över att det ska kosta människor livet för att andra vill tjäna pengar.

Förebyggande arbete

Jenny Andersson jobbar dagligen med samtal med föräldrar till ungdomar och menar att hon tror att den enda lösningen är att jobba förebyggande.

– Vi måste fokusera på våra barn, att de ska växa upp med goda relationer och att de ska bli starka och kloka i sina val. Det här ska aldrig ska bli ett alternativ för nästa generation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer