Vikarierande kyrkoherden Eva-Karin Lindgren. Foto: SVT

Efter 26 nej – hon sa ja till att leda kyrkan ur krisen

Uppdaterad
Publicerad

När Karlskrona-Aspö pastorat sökte en vikarierande kyrkoherde så var intresset för tjänsten i stort sett obefintlig – de 26 första som tillfrågades tackade nej.

Pensionären Eva-Karin Lindgren – nummer 27 på listan – tackade ja.

– Gud har kallat mig, säger hon.

Eva-Karin Lindgren är ny vikarierande kyrkoherde i Karlskrona-Aspö pastorat. Att 26 personer tackat nej till tjänsten var inget som avskräckte henne. Inte heller de allvarliga arbetsmiljöproblemen och den ansträngda ekonomin som SVT Nyheter Blekinge tidigare avslöjat.

– Jag vet att jag inte var deras förstaval men jag känner mig kapabel och villig, säger hon.

Stora arbetsmiljöproblem

Den nya kyrkoherden har varit på plats i drygt en månad och hon har redan identifierat ett stort problem: otydligheten kring vem som bestämmer över vad.

– Organisationen är otydlig. Det har tillkommit nya roller och uppgifter och det har inte blivigt klarlagt hur det ska fungera. Det måste vi förändra.

Plockade ned namnskyltarna

Det första Eva-Karin Lindgren gjorde på sin nya arbetsplats var att byta ut den sjukskrivna kyrkoherden Pamela Garpefors namnskyltar – och sätta upp sina egna.

– Ja, det stämmer. Det har ingenting med den sjukskrivna kyrkoherden att göra. Men nu är det jag som är kyrkoherde och det är jag som fattar vissa beslut.

Kallad av Gud

Hon är övertygad om att hon kan leda kyrkan ur krisen genom hennes orädda ledarstil.

– Jag är en väldigt rak människa. För att konflikten inte ska växa så försöker jag direkt göra någonting åt den.

– Grunden i min personlighet är Guds och han har kallat mig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.