Foto: Länsstyrelsen Blekinge

Hotad fjäril kan flyttas till Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Den starkt hotade mnemosynefjärilen föds upp på Nordens Ark, men nu har Länsstyrelsen i Blekinge tagit nya tag kring artens överlevnad. Tanken är att flytta nykläckta fjärilar till länet för utplantering.

Mnemosynefjärilen är starkt hotad i Sverige och återfinns i dag bara i några få landskap.

Under sommaren kläcks en ny generation av fjärilarna på Nordens Ark, som tidigare fått uppdraget av Länsstyrelsen i Blekinge att föda upp de unika fjärilarna.

Finns bara ett 20-tal

Länsstyrelsen Blekinge tar nu nya tag för artens överlevnad. Det genom att restaurera områden i länet som förhoppningsvis kan ta emot Nordens Arks fjärilar under nästa år.

Tanken är då att flytta nykläckta fjärilar till länet för utplantering i restaurerade lokaler där fjärilen fortfarande finns, men även på ställen där den har försvunnit.

Arten listas som starkt hotad och återfinns i dag enbart i tre eller fyra svenska landskap. I sju är den helt utdöd. I Blekinge beräknas det i nuläget finnas ett 20-tal av den unika fjärilsarten i det vilda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.