Foto: TT

Hovrättsdom i det unika laxmålet väntas idag

Uppdaterad
Publicerad

I dag faller hovrättens dom i den uppmärksammade laxhärvan som av åklagare beskrivits som en av landets största matskandaler genom tiderna. I tingsrätten friades de båda misstänkta huvudmännen från Blekinge eftersom de hela tiden hävdat att ansvaret för kontroll av den sålda fisken skulle legat på köparen i Frankrike. 

Det handlar om att numera nedlagda Blekingefiskarnas centralförening i Karlskrona misstänks ha köpt viltfångad Östersjölax från fiskare i Blekinge och sedan sålt den vidare till Frankrike under åren 2010 till 2012  – trots att den innehöll för höga halter av miljögifter.  

Enligt gällande lagstiftning får lax inte exporteras till andra EU-länder om gifthalten i fisken överstiger de nivåer som EU fastställt. 

Olika nationella regler

I Sverige är det tillåtet att sälja viltfångad Östersjölax trots att halterna av dioxiner och PCB i fisken överskrider EU:s gränsvärden, eftersom vi har kostrekommendationer om att inte äta dessa fiskar så ofta.    

Men i Frankrike dit Blekingefiskarnas centralförening misstänks ha sålt dryga 100 ton lax, finns inga sådana rekommendationer. Enligt åklagare Ingvar Wennersten kände inte återförsäljaren i Frankrike till de svenska reglerna och kunde inte tänka sig att fisken var giftig.  

– Personligen tycker jag att det är en av de största matskandalerna i Sverige, att sälja giftig fisk till Frankrike som är olämplig som människoföda, säger han. 

Åtalade nekar till brott

De två åtalade friades 2016 i Blekinge tingsrätt och nu vill Ingvar Wennersten, som är kritisk till tingsrättens tidigare dom, att de misstänkta döms till fängelse för grov smuggling, eftersom fisken exporterats utomlands i strid med gällande regler.  

De åtalade menar å sin sida att de inte gjort något fel och att det är köparens ansvar att analysera gifthalten i fisken. Under fredagen meddelas hovrättens dom mot de båda männen. Enligt Ingvar Wennersten är det omöjligt att sia om vad hovrätten kommer fram till.  

– Efter trettio år som åklagare kan jag bara säga att jag har ingen aning. Det är väldigt osäkert vad hovrätten fastnar för, men jag tycker att bevisningen räcker för fällande domar, säger han.  

Tidslinje: Laxhärvan i Blekinge

2002: EU sätter upp gränsvärden på hur mycket miljögifter fisk får innehålla för att säljas. Sverige får ett undantag som innebär att fisken får ätas och säljas på två villkor: Myndigheterna måste informera om att barn och gravida inte ska äta laxen oftare än tre gånger om året och yrkesfiskarna inte får exportera fisken till EU. Lettland och Finland får samma undantag och dit får man sälja fisken.

2013: Efter ett anonymt tips gör Karlskrona kommun ett nedslag hos Blekingefiskarnas centralförening och hittar då fakturor från 2011 och 2012 där Blekingefiskarna centralförening sålt över 100 ton Östersjölax just till Frankrike. Två veckor efter att kommunen gjort sitt tillslag stängs Blekingefiskarnas centralförening.

2015: Efter två årsutredningar är kammaråklagaren nästan klar.

2016: Åtal för grov smuggling presenteras.

2017: Huvudmännen frias av tingsrätten. Ärendet överklagas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.