Hundratals beslag i krögarnas misstänkta knarkfabrik

Uppdaterad
Publicerad

Vid polisens tillslag mot det restaurangkök i Blekinge som tros ha fungerat som tillverkningscentral för amfetamin gjordes över hundra beslag. Dessa utgör nu tung bevisning när åklagaren i april väcker åtal.

Det är en omfattande utredning – hittills på över 7 000 sidor – som snart lämnas in till Uppsala tingsrätt i samband med att åklagare Tomas Forsberg väcker åtal den 25 april.

De två krögare från Blekinge som misstänks för synnerligen grovt narkotikabrott sitter alljämt häktade medan fem andra misstänkta släppts fria i väntan på rättegång.

– Misstankarna mot de två personerna som är hemmahörande i Blekinge står fast, säger Tomas Forsberg.

Gjorde flera fynd

Männen har suttit häktade sedan i maj förra året och kort efter att de gripits av polis på ett hotellrum i Stockholm gick ett specialteam från polisen in i ett av krögarnas gemensamma restaurangkök för att säkra bevis.

Där gjordes flera hundra beslag.

– Det handlade dels om misstänkt narkotika, dels om föremål som vi tror har använts i verksamheten. Sammantaget har beslagen stärkt misstankarna mot männen, säger Tomas Forsberg.

Förnekar brott

En del av den beslagtagna narkotikan har nu analyserats, men Tomas Forsberg vill inte kommentera resultatet.

– Jag har hittills valt att inte göra det eftersom det återstår beslag gjorde i Blekinge som väntar på att analyseras, men misstankarna kvarstår.

Det var i slutet av maj förra året som SVT Nyheter Blekinge kunde avslöja de två Blekingekrögarna roll i vad som handlade om storskalig produktion av amfetamin med förgreningar över hela landet.

Båda nekar till brott och en av dem har nu flyttats till ett häkte närmare hemkommunen.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer