Charlotta Svensson, huvudskyddsombud Kommunal, säger att personalen mår väldigt dåligt. Foto: SVT

Skyddsombud: ”Fuktskador gör personalen sjuk”

Uppdaterad
Publicerad

Nu slår huvudskyddsombudet larm om att arbetsmiljön på äldreboendet Gustavsborg, enhet Masten, i Karlshamns kommun har gjort personal sjuka. De har fått astma, lunginflammation och oron är nu stor.

Det var i början av maj som personal ringde till facketförbundet Kommunal och berättade om situaitonen. Fuktskador i lokalerna ska ha gjort att personalen har fått problem med bland annat astma, lunginflammation, rinnande ögon och oro för sin hälsa

– Vi tyckte det var så allvarligt så vi åkte dit direkt, säger Charlotta Svensson, huvudskyddsombud, Kommunal Karlshamn.

Fuktskadorna ska ha gjort att det finns mikrobiella fynd, kemiska lukter, avgaser och hög luftfuktighet i lokalerna. Detta ska ha varit konstaterat och känt i flera år men ännu har ingen åtgärd gjorts, trots att det har upprättats en handlingsplan 2014.

– Det är ju under all kritik, man måste värna om sina medarbetare och vill Karlshamns kommun ha kvar sin personal är det viktigt att de tar hand om dem, säger Charlotta Svensson.

Kommunen i krismöte

Torill Skaar Magnusson, som tillträdde som omsorgschef i Karlshamn i mars, kände inte till problemen med arbetsmiljön på Gustavsborg förrän nyligen.

– För mig är ärendet helt nytt och jag tar det på största allvar, säger Torill Skaar Magnusson.

Hon menar att vissa åtgärder har gjorts sedan fuktskadorna blev kända, som att bygga om taket och en lägenhet. Men återstår gör gemensamma utrymmen och då krävs det att tre stycken som bor där evakueras.

– Det har varit många inblandade som jobbat med denna avdelningen och det har varit svårt att enas om hela enheten behöver evakueras eller bara de boende som berörs, säger Thorill Skaar Magnusson.

På tisdagseftermiddagen blixtinkallade hon berörda parter till ett möte.

– Planen är nu att de tre boende som berörs ska evakueras vecka 23 och vi har hittat en plats dit de ska flyttas, säger Thorill Skaar Magnusson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.