Åklagaren Anna Johansson berättar i videoklippet varför båda männen åtalas för mord. Foto: Polisen/SVT

Åklagaren: Mordvapnet kommer visas i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Åtal har nu väckts i det uppmärksammade styckmordsfallet i Karlskrona. Båda männen åtalades under måndagen för mord och även för brott mot griftefriden.

Över 200 dygn har gått sedan 57-åringens sista dag i livet.

Under måndagen lämnades åtalet och den 4000 sidor långa förundersökningen in till Blekinge tingsrätt.

Styckmord i Karlskrona

– De två åtalade männen har i förhör berättat att de slog ihjäl 57-åringen med en skiftnyckel. Därefter styckade de kroppen i sex delar, paketerade delarna i tre väskor och transporterade väskorna i en båt till Varö i Karlskrona skärgård, där kroppsdelarna grävdes ned. Tre månader in i utredningen anträffades kroppsdelarna på Varö, säger kammaråklagare Anna Johansson.

Männen ska ha planerat mordet sedan i början av juli förra året, och genomförde sin plan den 25 juli. Det främsta motivet till mordet har enligt de båda männen varit att de ville bo kvar i 57-åringens lägenhet.

Erkännande från misstänkta

SVT Nyheter Blekinge har tidigare avslöjat flera detaljer kring fallet, bland annat gällande erkännande från båda de misstänkta.

Den ena mannen har erkänt att det var han som slog ihjäl sin 57-årige anhörig med en skiftnyckel – medan den andre mannen erkänner delningen av kroppen, vilket han utfört i badrummet med en bågsåg och en kniv.

Båda männen genomgår en utvidgad rättpsykiatrisk undersökning efter att en mindre sådan indikerade att de båda kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning – både vid gärningstillfället och vid undersökningen.

Så lång blir rättegången

Många förhandlingsdagar väntar nu i målet. Åklagare Anna Johansson har själv föreslagit sju rättegångsdagar plus en reservdag.

– Jag tänker mig sju plus en reservdag, men sedan vet jag inte om försvaret kommer åberopa egen bevisning och hur lång tid till exempel förhör de åberopar kommer att ta. Så det kan bli längre än så.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Styckmord i Karlskrona

Mer i ämnet