Här anländer affärsmannen till Karlskrona tingsrätt till den första av över 50 rättegångsdagar. Foto: SVT

Affärsmannen om tiden i Marocko: ”Utsattes för tortyr”

Uppdaterad
Publicerad

I dag hörs den 31-årige misstänkte storbedragaren från Karlskrona för första gången i rätten sedan han greps i Marocko för 748 dagar sedan. Affärsmannen inledde med att be om ursäkt till de drabbade.

– Jag vill rikta en ursäkt till målsägandena att det blivit skit.

Först strax innan lunch på måndagen började förhöret med den 31-årige affärsmannen. Han inledde med att säga att han väntat länge på att förklara situationen och att två år inte är något man sopar under mattan.

– Jag förstår att saker och ting skapat oreda. Jag vill rikta en ursäkt till målsägandena att det blivit skit, sa han i rätten.

Storbedragaren i Blekinge

”Har haft dyra omkostnader”

Den misstänkte storbedragaren fortsatte med att säga att han tycker det är olyckligt att saker och ting tagit den tid det gjort.

– Jag hoppas den här rättegången leder till att det blir korrekt. Min avsikt har alltid varit att slutreglera de avtal som ingåtts.

Han berättade om tiden i häkte i Marocko.

– Jag var där i åtta månader  under vidriga förhållanden. Jag utsattes för tortyr, fick stå naken... Jag var helt slut i huvudet när jag kom hem. Jag var mer död än levande.

Medgav ”dyra omkostander”

Sedan fortsatte förhandlingarna med att åklagaren frågade ut 31-åringen om hans ekonomi. Bland annat ifrågasattes att han och hans sambo hade utgifter upp till 900 000 kronor vissa månader.

– Det är ingen hemlighet att jag haft dyra omkostnader.

31-åringen var saklig och korrekt och svarade på åklagarens frågor efter bästa förmåga. Han visade inga direkta känslor men var ibland irriterad på åklagarna och utredarna eftersom han menar att de inte tagit hänsyn till de svar och uppgifter han tidigare lämnat.

Han berättade också att han blivit hotad av personer han jobbat för – och som han själv lånat ut pengar till.

– Jag var väldigt pressad. Plötsligt ville de ha fyra miljoner euro, sen sprängdes min bil.

31-åringen ville dock inte uppge några namn på affärskontakter som hotat honom.

– Deras namn har inte med saken att göra.

Nekar till brott

Den 31-årige mannen från Karlskrona misstänks ha lurat till sig 89 miljoner kronor av 96 personer främst från södra Sverige. Enligt åklagaren Kjell Jannesson har han fått privatpersonerna att investera i påhittad affärsverksamhet där pengarna istället gått till mannens eget lyxliv.

Affärsmannen nekar till alla brottsmisstankar och menar att det varit legitima affärsinvesteringar som gått fel, vilket de drabbade varit införstådda med.

SVT Nyheter Blekinges reporter Erik Alfredsson rapporterar från rättegången under dagen.

Detta har hänt: 31-åring misstänks för miljonbedrägerier 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbedragaren i Blekinge

Mer i ämnet