Åsa Gyberg Karlsson, e-hälsostrateg Region Blekinge, är nöjd med självtests premiären. Foto: SVT/Lucas Sjögren

Nu inleds självtestningen för corona i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Karlskrona blev idag första kommun i Blekinge att påbörja sjävtestningen för corona. Denna första dag var intresset stort för testerna. Innan veckan är över ska samtliga kommuner i Blekinge vara igång med självtestning.

I förra veckan kom beskedet att självtestningen för coronaviruset skulle påbörjas denna vecka. Nu har testningen inletts i Karlskrona. Testet är gratis, men kräver tidsbokning.

– Man kommer hit i sin bil den tiden man har fått. Sedan får man vänta i bilen på sin tur, säger säger Åsa Gyberg Karlsson, e-hälsostrateg Region Blekinge.

Corona i Blekinge

Stort intresse

När man väl får komma fram ska man sitta kvar i sin bil. Efter uppvisande av legitimation får man sedan ett självprovtagningskit.

– När man är färdig med proceduren lämnas provet tillbaka till våra anställda. Därefter skickas proven på analys. Svar på sitt prov får man efter två till tre dagar, säger säger Åsa Gyberg Karlsson.

Och intresset för testerna har varit stort denna första dag.

– Vi kan inte se hur många som bokat sig. Men utifrån hur många människor som varit här och provtagit sig, verkar det ha varit fullbokat, säger Åsa Gyberg Karlsson.

På tisdag inleds självtestningen i Ronneby och Karlshamn. På onsdag inleds självtestningen i Sölvesborg och på torsdag inleds den i Olofström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet