Boden är byggd på Utklippan, längst ut i Blekinge skärgård. Foto: Lena Pettersson/SVT

Informationsbod i skärgården blev miljonbygge

Uppdaterad
Publicerad

En informationsbod på Utklippan långt ut i Blekinge skärgård har blivit ett sällsynt dyrt bygge. Det lilla huset på 28 kvadratmeter har kostat över en miljon. Det är skattepengar som använts och den ansvariga myndigheten medger att det hade kunnat skötas bättre.

Längst ut i Blekinge skärgård hukar ett litet hus på en klippa i Östersjön. Det bruna huset ser inte mycket ut för världen. 28 kvadratmeter stort och sparsamt möblerat. Förutom några väggfasta bänkar utgörs inredningen av ett ställ med broschyrer. Det ser ut som väntsalen på en väldigt liten tågstation.

TV: Se hela inslaget

Det märkvärdiga med huset sitter inte i utseendet utan i priset. Denna bod, obetydligt större än ett Attefallshus, har kostat över en miljon kronor att färdigställa. Huset kallas officiellt för ”informationspaviljong” men Statens Fastighetsverk, som stått för bygget, har också en annan beteckning på den bruna boden: ”grov kalkylmiss”.

– Det är ingenting vi är stolta över, säger fastighetschef Anders Magnusson till SVT Nyheter Blekinge.

Locka besökare

Ursprunget till bygget ligger i tanken att locka de seglare som passerar Utklippan till att besöka också det blekingska fastlandet. Karlskrona kommun tyckte idén lät bra och lade 100.000 kronor på projektet att skapa en informationspaviljong. Resten skulle Statens Fastighetsverk stå för, som förvaltare av Utklippan.

Redan på planeringsstadiet var kalkylen för bygget väl tilltagen. Sexhundratusen kronor räknade Statens Fastighetsverk med att paviljongen skulle kosta. Mindre än ett år senare, när bygget var klart, hade kostnaderna rakat iväg med mer än femtio procent. Slutnotan hamnade på över en miljon kronor. Nästan allt i projektet hade blivit dyrare än beräknat.

Inte som andra öar

Först och främst hade Statens Fastighetsverk missat att ta hänsyn till var Utklippan ligger.

– Vi är ju vana att hantera våra andra öar och byggen där, säger Anders Magnusson. Men Utklippan är inte som de andra öarna. Det är besvärligt att komma dit och även vid förhållandevis svaga vindar kan man inte ta sig ut. Då stod folket som skulle jobba den dagen på land och så fick vi en massa stilleståndskostnader.

Allt material och alla hantverkare skeppades ut var för sig, i stället för att bygga huset på land och sedan transportera ut det i färdigt skick, som brukligt är när det handlar om otillgängliga platser. Men det byggsättet var ingenting som Statens Fastighetsverk övervägde.

– Det kanske vi borde gjort, säger Anders Magnusson. Men vi hade inte de tankarna, helt enkelt.

Påkostat material

Kostnaden har också blivit hög till följd av att designen och materialet till paviljongen är mycket påkostat. Huset är specialritat av en arkitekt som bland annat lagt in stora glaspartier. Dessa skyddas vintertid av uppfällbara stålskivor. Prislappen på dessa jättelika fönsterluckor är 200.000 kronor. Husets belysning, sju lampor och monteringen av dem, har gått på 56.505 kronor.

– Det vi gör därute vill vi ju göra med kvalité, säger Anders Magnusson, som menar att underhållskostnaderna därmed blir lägre. Här har vi ju anlitat vår arkitekt och då blir det ju inget vanligt Attefallshus man köper på en byggmarknad.

Fastighetschefen tycker huset blev bra men är inte stolt över de grova missarna som gjorts i projektet.  Nu står i alla fall det ovanliga Attefallshuset där på en av Sveriges yttersta utposter. Kanske kan det på ett alldeles oplanerat sätt bli en sevärdhet – som ett av landets dyraste byggen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.