PFAS-förening kräver åtgärder för drabbade

Uppdaterad
Publicerad

PFAS-föreningens ordförande Herman Afzelius välkomnar regeringens utredning om PFAS, men tycker att det saknas fokus på de drabbade i Kallinge.

Kallinge, och de höga halterna PFAS i dricksvattnet där som upptäcktes 2013, nämndes många gånger under presentationen av regeringens utredning av hur ämnet kunde hamna i dricksvattnet och hur det kunde gå så många år innan det upptäcktes.

– Det är jättebra att de gör en utredning och tittat på vad som har brustit och hur man ska hindra detta från att hända igen, men vi då? Vi, flera tusen människor, som sitter med skyhöga halter i vårt blod. Vad ska de göra för oss? Det sa de inget om, säger Herman Afzelius när han tittat på presentationen som sändes direkt via SVT Nyheter Blekinges webb.

Vattenskandalen i Kallinge

– Vi vill gärna bjuda ner Åsa Romsson till oss igen, nu när hon har en utredning och kött på benen om hur farligt det här är, säger Herman Afzelius.

PFAS-föreningen har anlitat advokater och förbereder en stämning mot Ronneby kommun.

– Det är klart att det späds ju på med ytterligare bevis för att det här är farliga kemilkalier som man varken vill ha i miljön eller sina kroppar. Så det stärker vårt fall tycker jag, säger Herman Afzelius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet