Brist på busschaufförer – inga ersättningsbussar vid tågstopp

Uppdaterad
Publicerad

Brist på busschaufförer gör att det blir svårt att kunna sätta in ersättningsbussar när tåg ställs in. I helgen blev resenärer strandsatta efter ett spårfel mellan Bräkne-Hoby och Karlshamn.

Under lördagen körde Öresundstågen med sänkt hastighet på sträckan Bräkne-Hoby och Karlshamn. Men vid 16-tiden så ställdes alla tåg in för resten av dagen, med bara några få ersättningsbussar. En del resenärer blev strandsatta i Bräkne-Hoby.

Transdev kör tågen på uppdrag av Blekingetrafiken, medan Bergkvarabuss är operatören som kör Blekingetrafikens bussar.

Svårt under sommaren

Under juli är det extra svårt att få fram ersättningsbussar, säger Daniel Rabelin på Transdevs presstjänst.

– Det är en kombination av många olika parametrar. Bussbolagen har många chaufförer på semester och bussar som är upptagna med långresor. Tillgången är väldigt begränsad.

Svårare under helger

Det är en bild som bekräftas av Andreas Holgersson, trafikchef på Bergkvarabuss avdelning för beställningstrafik.

– Bussarna är inte problemet, utan tillgången på chaufförer. Vi som jobbar med beställningar har högsäsong, samtidigt som den ordinarie busstrafiken ska gå som vanligt.

Det stora problemet är att hitta chaufförer på kort varsel som kan köra ersättningstrafik.

– Det säger sig självt att det är lättare att få fram ersättningsbussar en måndagsförmiddag än en fredagkväll eller under helgerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.