En sjöfartshelikopter i luften. Foto: Johan Nilsson/TT

Inga fler sjuktransporter med helikopter över Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Nu flyger inte Sjöfartsverkets räddningshelikopter längre sjuktransporter åt Region Blekinge. Det diskuteras nu andra sätt att lösa luftburna transporter för sjukvården i länet.

Sedan den första november utför Sjöfartsverkets räddningshelikopter inte längre sjuktransporter på uppdrag åt Region Blekinge, det skriver BLT.

– Vi tittar på lösningar. Vi har en bra dialog med Sjöfartsverket, och jobbar med att hitta långsiktiga lösningar, säger Stefan Österström till tidningen.

Diskussioner förs om vem som ska göra vad. Helikopterfrågan är uppe på regeringsdepartementsnivå och ligger även hos SKL, Sveriges Kommuner och Landsting.

Pekar på Försvarsmakten

Det saknas stöd i lagen för Sjöfartsverket att utföra transporter åt sjukvården. De hänvisar till att det är Försvarsmaktens uppdrag.

Det finns helikoptrar i Kallinge i dag, men det kan inte garanteras att det finns helikopter och besättning redo för sjuktransport just när sjukvården behöver det.

– Vi har ingen som står i jourberedskap för det och kan inte ge oss i väg med en gång. Den som väntar på en ambulans brukar vilja ha den snabbt. Men vi har utfört sjuktransporter vid två tillfällen de senaste åren, säger Lars Jansson, pressansvarig på helikopterflottiljen till tidningen.

Den rödvita räddningshelikoptern har ständig beredskap, dygnet runt. Tidigare utgick den från Kallinge, men basen finns numera i Kristianstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.