Det italienska matmarknaden på Skärgårdsfesten slapp besök av kommunens miljöinspektörer. Foto: Anna Börje

Inga livsmedelskontroller gjordes trots varningar

Miljöinspektörerna i Sundvall varnande miljökontoret i Karlskrona om matfusk på den italienska marknaden. Men trots varningen valde Karlskrona att inte göra några livsmedelsinspektioner under årets stora Skärgårdsfest.

Miljöförvaltningen i Karlskrona gjorde inga livsmedelskontroller överhuvudtaget på årets Skärgårdsfest.

– Vi har inte prioriterat den typen av inspektioner den här sommaren, säger miljöchef Magnus Lindoffsson.

Trots att miljöförvaltningen fick ett brev från sina kollegor i Sundsvall om ett utbrett matfusk på den italienska matmarknaden som skulle gästa årets Skärgårdsfest gjordes inga inspektioner.

– Vi fick uppgifter att arrangörerna åtgärdat fusket och då fanns det ingen anledning för oss att göra någon inspektion, säger Magnus Lindoffsson.

Är det resursbrist som gör att ni avstått från att kontrollera Skärgårdsfesten?

– Nej, det är det inte. Vi har gjort andra livsmedelkontroller och har inte haft Skärgårdsfesten på vår priolista.

LÄS MER: Karlskrona varnas för italienskt matfusk

Övriga kommuner i Blekinge har dock prioriterar livsmedelkontroller på årets olika sommarfester. Foto: Anna Börje/SVT

Gör tvärt om

Medan Karlskrona valt bort livsmedelsinspektionerna på årets stora sommarfester har övriga kommunen priorierat precis tvärt om.

Miljöförbundet Blekinge Väst har gjort inspektioner på Holje marknad, Mörrumsdagen, Sweden Rock Festivalen, Killebomsfestivalen och på Östersjöfestivalen. Dessutom har förbundet gjort andra livsmedelkontroller i sommar.

– Vi inom Miljöförbundet Blekinge Väst har alltid prioriterat festivaler och marknader inom vårt tillsynsområde, säger hälso- och livsmedelsinspektör Per Enberg.

– Vi vill att de som besöker våra festivaler och marknader ska känna sig välkomna och veta att de kan njuta av dessa arrangemang, utan att behöva känna en oro av att bli sjuka av vad de äter.

I år visade inspektionerna på mindre avvikelser som att kyld mat inte var tillräckligt kall och att den varma maten inte var hölls tillräckligt var och en del brister med den personliga hygienen och rengörningen.

LÄS MER: Matfusk ska vara åtgärdat

En riskvärdering

Ronneby kommun resonerar som Miljöförbundet Blekinge Väst.

– Kalla det erfarenhet, tradition eller riskvärdering som gör att vi prioriterar Tosia Bonnadagarna. Det finns en stor potential att de problem med livsmedelssäkerhet som kan tänkas uppstå drabbar väldigt många konsumenter eftersom marknaden har väldigt många besökare, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Eva-Marie Lundberg.

Även Ronneby kommun har i sommar genomfört andra livsmedelkontroller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer