Polis övervakar kön av ankommande flyktingar i snålblåsten vid Hyllie station utanför Malmö i november 2015. Foto: TT Arkiv

Inga tvångsutvisningar från Blekinge

Publicerad

I början av året skickade Gränspolisen i region syd ut listor över personer som de misstänkte uppehöll sig illegalt i landet till kommunerna, och krävde att adressuppgifter skulle lämnas ut. Hittills har det inte gett någonting.

För att lyckas utvisa fler personer som uppehåller sig illegalt i landet har Gränspolisen i region syd skickat ut personlistor till flera av kommunernas socialtjänster och begärt att få ta del av adressuppgifter.

– Vi har folk som är efterlysta för verkställighet, där vi misstänker att de får bidrag trots att de inte får vara i landet. Så det är den frågan vi ställer, om de har adresser till de här personerna, säger Leif Fransson, operativ chef på Gränspolisen syd.

I Blekinge har både Olofström och Ronneby fått listorna, och skickat in sina svar. Ingen av de omkring 520 personerna på listan har varit i kontakt med socialtjänsten i någon av kommunerna.

Kritiserad metod

I Malmö hittades 29 personer med hjälp av metoden, men den har också kritiserats – Malmö stads socialtjänst och polisen har JO-anmälts. Och även Olofströms kommunchef är skeptisk till metoden, som innebär att socialtjänsterna tvingas bryta sin sekretess.

– Myndighetsutövningen är till för de enskildas bästa i grund och botten, och något vi jobbar med är förtroendet för myndigheterna. Rubbas förtroendet är det svårt att bygga upp igen. Hade det funnits andra möjligheter så hade det varit bättre tror jag, säger Iréne Robertsson, kommunchef i Olofström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer