Hittills har ingen fått böter, enligt kommunpolis Katarina Johansson. Foto: Sigrid Hallqvist/SVT

Trots nya ordningslagen: Inga utdelade böter i Karlskrona

Publicerad

I juli fick polisen ett nytt verktyg för att stoppa de högljudda parkeringsfesterna som har plågat boende i Vedeby i Karlskrona: böter på 1000 kronor för personer som spelar störande musik.

Men trots tre månader med den nya lagtolkningen har ännu inga böter utfärdats i Karlskrona.

– Många gånger när polisen kommer till platsen så är det ju tyst, säger Katarina Johansson, kommunpolis.

I juli trädde den nya tolkningen av ordningslagen i kraft, som möjliggör för polisen att bötfälla personer som exempelvis spelar störande musik eller kör vattenskoter på ett sätt som stör allmänheten.

Vedeby i Karlskrona är en av de platser där högljudda parkeringsfester varit ett stort problem, där ungdomar spelar hög musik och skräpar ner. Men enligt Katarina Johansson har situationen blivit bättre under sommaren.

– Det är klart att det har varit inringningar, kanske inte just Vedeby men på andra platser i kommunen, men många gånger när polisen kommer till platsen så är det ju tyst och vi behöver ju se vilket fordon som det spelas musik ifrån, säger Katarina Johansson, kommunpolis.

Totalt har ungefär 600 böter utfärdats i Sverige sedan beslutet togs i bruk.

Hör Katarina Johansson berätta mer om ungdomsfesterna i videoklippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.