Socialnämndens ordföran Leif Håkansson (S) är inte beredd att be vårtagare och anhöriga om ursäkt för missförhållanden på ett vårdboende. Foto: Arkiv/SVT

Krav på ursäkt avvisas – men anhöriga ska kontaktas

Uppdaterad
Publicerad

Omsorgsnämndens ordförande i Karlshamn, Leif Håkansson (S), har i nuläget inte för avsikt att ge några ursäkter till drabbade vårdtagare och anhöriga på det vårdboende som vid två tillfällen har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, något som Liberalerna krävde i förra veckan.

Leif Håkansson (S) vill inte kommentera Liberalernas krav på ursäkt.

– Det finns regelverk på förvaltningen för hur sådant här ska hanteras, säger han till SVT Nyheter Blekinge och hänvisar vidare till Torill Skaar Magnusson som är förvaltningschef på Omsorgsförvaltningen.

Torill Skaar Magnusson berättar att ytterligare insatser och åtgärder har genomförts som framöver ska följas upp.

Enkät till anhöriga

– Vi följer de rutiner vi har i lex Sarah ärenden. Där finns en tanke på att vi i det här fallet ska gå ut med en enkät till anhöriga efter semestern för att höra hur de upplever det, om de har någon oro.

Torill Skaar Magnusson säger också att hon inte kan bemöta Liberalernas krav eftersom de inte var ställda till henne.

– Det var mer ställt till nämnden fattar jag det som, säger hon. Jag kan inte gå in i den diskussion som är politiker emellan, men jag kan säga att vi följer upp ärendet noga, och det gjorde vi sist också. Sen att det hände igen är väldigt beklagligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IVO-anmälda vårdboendet i Karlshamn

Mer i ämnet