Samlar in för skadad vän

Insamling för skadade mannen: ”Vill krama honom”

Uppdaterad
Publicerad

En 23-årig man från Karlskrona har skadats allvarligt i Turkiet – och behöver opereras. Nu startar hans mammas vän en insamling på sociala medier för att få ihop pengar till operationen, som kostar en halv miljon kronor.

Det var i går som den 23-årige mannen skadade sig när han dök ner i vattnet, han fick en fraktur på ryggraden. Nu vårdas mannen med allvarliga skador på sjukhuset i Alanya.

– För operationen behöver de 500 000 kronor. Det känns som vi också behöver juridisk hjälp, vi vet inte vilken myndighet vi kan vända oss till, var vi kan få hjälp ifrån. Vi vet inte vad det var för försäkring han hade, vi får inte reda på vad det var för försäkring, säger Agneta Johansson, som är vän med mannens mamma.

Startat insamling

Agneta Johansson har startat en insamling på sociala medier för att täcka kostnaden på en halv miljon kronor. Pengarna krävs för att mannen ska få opereras.

– Jag vill inte tänka på det negativa, jag hoppas att allt ska bli bra. Att vi får ihop pengar – att det bara är en mardröm som bara kan sluta någon gång och att han kommer hit. Att vi får krama honom, säger Agneta Johansson.

Mamman har fått låna 150 000 kronor på banken, men det räcker inte.

– Hon är helt hysterisk, hon har inte pengar, säger Agneta Johansson.

UD för dialog med anhöriga

Utrikesdepartementet (UD) menar att om det saknas försäkring och egna ekonomiska tillgångar så finns det ekonomisk hjälp att söka. Som fungerar som ett lån.

– Generellt sett i sådana här fall går det att ansöka om konsulärt ekonomiskt bistånd. Vi för en dialog med anhöriga för att komma fram till en lösning, säger Patric Nilsson, kansliråd på UD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.