Från vänster: Johan Sandberg kommunikationschef, Magnus Widén kommundirektör och Peter Berglin VD Ronneby Miljö & Teknik AB Foto: SVT

Miljöteknik inte förvånade över PFAS-utslaget

Uppdaterad
Publicerad
Nu har Ronneby kommun uttalat sig om utslaget som kom i Högsta domstolen idag där det slogs fast att vatten är en produkt.

Bakgrunden är det förgiftade vattnet i Kallinge och delar av Ronneby efter utsläpp PFAS-ämnen (poly- och perfluorerade alkylsyror) från brandövningsplatsen på F 17. Det är PFAS-föreningen i Kallinge som har stämt det kommunala vattenbolaget Ronneby Miljö & Teknik.

– Från Miljötekniks sida tycker vi naturligtvis att det är djupt beklagligt att vi levererat vatten som var förorenat med PFAS. Nu avvaktar vi att ärendet åter tas upp i tingsrätten, där skadeståndskraven kommer att hanteras, säger Peter Berglin, VD på Miljöteknik.

När det gäller skadeståndsfrågan är Miljötekniks inställning att det inte blir något kollektivt skadestånd utan varje individ ska bedömas för sig och att de måste visa att de blivit skadade efter att de druckit det förorenade vattnet.

De säger också att de hade förväntat sig att lagen om allmänna vattentjänster skulle bli domstolens utslag men är inte ändå förvånade att vatten ska ses som en produkt och att det kan betyda höjda avgifter för vatten i framtiden då det kommer att bli en mera omfattande provtagning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet