Foto: TT/SVT

Integrationspeng tas bort – flera projekt drabbade

Publicerad

Ronneby kommun har beslutat att inte ha kvar den så kallade integrationsmiljonen i år. Det gör att flera integrationsprojekt i kommunen inte längre kan fortsätta.

Förra året avsatte Ronneby kommun en miljon kronor som fördelades på olika integrationsprojekt. Men inför detta året har kommunen tagit bort denna möjlighet.

– Integrationsmiljonen ingår inte i vår budget längre och det finns därför inte pengar att söka därifrån. Det är ett ställningstagande som politikerna har tagit, säger Mattias Küchler, handläggare kultur och fritidsförvaltningen.

Flera projekt påverkas

Detta påverkar ungefär ett 15-tal projekt som fanns under förra året. Ett av dem är ett projekt som föreningen En bygd i samverkan har haft i Kallinge, Backaryd och Bräkne-Hoby där det anordnats olika aktiviteter.

– Vi har jobbat väldigt hårt med integrationen och på vissa sammankomster har över 100 personer deltagit både svenskar, nyanlända och asylsökande, säger Jenny Ryberg, samordnade på En bygd i samverkan.

Integrationsprojekt viktiga

Eftersom det inte längre går att söka pengar från integrationsmiljonen kan inte projektet fortsätta.

– Det är jättesynd för vi måste verkligen satsa på integrationen i Ronneby, det är viktigare än någonsin, säger Jenny Ryberg.

”Tas inte bort”

Enligt kommunalrådet Roger Fredriksson (M) handlar det inte om att ta bort integrationsmiljonen utan det handlar om att omfördela pengarna och använda pengarna där de bäst behövs.

– Vi har haft ett stort inflöde av asylsökande i kommunen som halverats det senaste året. Nu styr vi vårt fokus mot de asylsökanden som kvarstår. Vi satsar stort på fritidsgårdarna i Bräkne Hoby, Kallinge och Ronneby och på de lite äldre barnen. Och vi satsar mer än en miljon, säger Roger Fredriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer