Internationell expertmetod ska hjälpa Yararektorn

Uppdaterad
Publicerad

Snart tre år har passerat sedan olyckan – men kampen går vidare för familjen Johansson i Ronneby.

Med experthjälp från Argentina hoppas de att den mördade flickan Yaras rektor ska få ett drägligare vardagsliv och att metoden ska hjälpa honom att på sikt kunna äta själv.

TV: Se hela inslaget på SVT Play.

Rehabiliteringen för den svårt trafikskadade tidigare rektorn går långsamt, men familjen ger inte upp. Johan Johansson vårdas dygnet runt i en egen lägenhet i centrala Ronneby och tränar dessutom regelbundet för att försöka återfå en del av kroppens funktioner.

Starka reaktioner

Historien har väckt starka reaktioner och via den New York-baserade neurologen Esteban Fridman har den också nått specialistterapeuten Alfredo Fortese från Argentina.

Nyligen var han på plats i Ronneby för att undersöka Johan Johanssons status och för att testa en elektrodmetod i syfte att stimulera rektorns svalgreflexer.

– Jag blev stark berörd av Johans historia och eftersom jag ändå var i Köpenhamn, så bestämde jag mig för att åka till Ronneby under några dagar. Jag har också utbildat den personal som dagligen arbetar med honom eftersom det krävs kontinuerlig träning om  behandlingen ska ge effekt, säger han.

Kämpar varje dag

Behandling och resa finansieras med medel från den ideella förening som bildades efter den självförvållade trafikolyckan på midsommaraftonen 2014.

Och hustrun Karin Johansson är hoppfull.

– Även om vårt liv och vår vardag har förändrats, så kämpar vi varje dag för att Johan ska fungera så bra som möjligt. Tanken är att han på sikt ska kunna äta en enklare måltid själv om vi fortsätter med den här metoden, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.