En man greps i Karlskrona i måndags morse på nordisk arresteringsorder, och ärendet har hanterats av Säpo. Foto: Janerik Henriksson / TT

Internationellt efterlyst man greps i Karlskrona

Uppdaterad
Publicerad

En man greps i Karlskrona i måndags på nordisk arresteringsorder, och ärendet har hanterats av Säpo. Nu har mannen överlämnats från Sverige.

Det var i måndags morse som mannen greps i Karlskrona. Gripandet var på så kallad nordisk arresteringsorder och Säkerhetspolisen har varit inkopplade i ärendet.

En nordisk arresteringsorder får utfärdas av en nordisk stat och innehåller en begäran om att en eftersökt person ska överlämnas från en annan nordisk stat för lagföring eller för verkställighet av en redan utdömd frihetsberövande påföljd, enligt regeringen.

Ordern får utfärdas när den eftersökte är anhållen eller häktad i sin utevaro på sannolika skäl misstänkt för ett brott som kan ge fängelse .

Överlämnats från Sverige

Mannen har nu överlämnats till ett annat land, men kammaråklagare Hans-Jörgen Hanström på Riksenheten för säkerhetsmål, vill inte uppge vilket grannland det är som begärt den gripne överlämnad. Han hänvisar till förundersökningssekretessen.

– Det har legat inom Säkerhetspolisens område, mer än så kan jag inte säga. Jag har begärt ärendet avslutat hos tingsrätten i och med att han är överlämnad, säger Hanström till Nyhetsbyrån Siren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer