Arbetarekommunens ordförande Magnus Manhammar bekräftar att det spridit falska rykten inför kvällens val av ny S-ledare. Sandra Bizzozero är valberedningens förslag till val. Foto: SVT

Internt bråk inför S ledarval – ”Sprids falska rykten”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Karlskrona skakas av interna stridigheter inför kvällens val av ny S-ledare i kommunen. Både LO och S-kvinnor anklagar i ett internt mail partivänner för att medvetet ha spridit falska uppgifter i syfte att splittra partiet och vilseleda medlemmarna.

I kväll väntas Socialdemokraterna i Karlskrona välja nytt förstanamn och kandidat till posten som kommunstyrelsens ordförande efter avgående Patrik Hansson. Valberedningens förslag är kunskapsnämndens ordförande Sandra Bizzozero, något SVT Nyheter Blekinge avslöjade i december – men så sent som i slutet av förra veckan stod partiombudsmannen Magnus Johansson kvar som utmanare.

Kandidaterna har inför kvällens avgörande stöd i olika läger i partiet. Men det är det interna kampanjarbetet där Johansson i december i en artikel i tidningen Sydöstran pekades ut som fackförbundens favorit som nu fått både LO och S-kvinnor att reagera.

I ett internt mail som SVT Nyheter Blekinge tagit del av skriver S-kvinnors ordförande Lisbeth Bengtsson och LO-fackens ordförande Eva Strömqvist bland annat:

Från LO-fackens sida vill vi även klargöra att de uppgifter som uppgetts i media i december angående LO-fackens eventuella ställningstagande för en särskild kandidat var inget annat än falska uppgifter. Man försöker störa den demokratiska gången i partiet genom ryktesspridning som inte stämmer.

”Skett i stor omfattning”

Arbetarekommunens ordförande Magnus Manhammar har tagit del av mailet och menar att det är bra att S-kvinnor och LO nu tydligt internt redovisar sin ställning.

– Det är tyvärr inte ovanligt att det i samband med den här typen av processer uppstår ryktesspridning. Det är en av politikens baksidor, säger han.

Hur ser du på att partivänner till dig planterat falska uppgifter?

– Den här gången har jag fått klart för mig att det skett i ovanligt stor omfattning och då är det viktigt att det ges en korrekt bild. Alla måste få tillgång till fakta när det sprids falska rykten.

Hur kommer du att agera?

– Jag kommer att lyfta det till en intern diskussion, säger Magnus Manhammar.

Klockan 18:00 ikväll samlas medlemmarna i Folkets Hus för att utse nytt förstanamn i Karlskrona.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.