Inväntar nya besked om vapnet

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet om den 21-åriga Emmeli Olsson blev skjuten av den mordmisstänkte 39-åringen dröjer. Den första vapenanalysen gav inget entydigt svar. Nu ska det vapnet i stället provskjutas.

Den 39-årige mannen är sedan en tid släppt ur häktet – men mordmisstanken mot honom och ytterligare två män kvarstår. Vice chefsåklagare Ulrika Grenerfors hade hoppats kunna ta beslut i ärendet i veckan, men det slutliga beskedet från Nationellt forensiskt centrum, NFC, drar ut på tiden. Den första kemiska analysen av skjutvapnet gav inget tydligt svar.

– För säkerhets skull ska det genomföras en så kallad referensskjutning, bland annat för att kunna avgöra skjutavstånd. Den görs mot ett ytterplagg och ska förhoppningsvis ge svar på om 21-åringen blev skjuten från nära håll eller från ett längre avstånd, säger Ulrika Grenerfors.

#falletemmeli

Uppgiften blir avgörande för om förundersökningen ska läggas ner eller om mordåtal ska väckas.

– Skjutavståndet är en mycket viktig uppgift i den fortsatta utredningen, säger Ulrika Grenerfors.

Åklagarens utgångspunkt har varit att Emmeli Olsson sköts till döds i ett mörkt skogsparti kvällen den 7 september i år.

Den huvudmisstänkte 39-åringen har i sin tur konsekvent hävdat att den unga kvinnan dog i en tragisk skjutolycka där hon av misstag själv avlossade vapnet i riktning mot den egna kroppen.

Enligt Ulrika Grenerfors lär det nu dröja ytterligare minst två veckor innan analyssvaren av skjutningen är klara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#falletemmeli

Mer i ämnet