Specialistläkaren Iuliia Ranheim har skrivit provet inom snabbspåret två gånger och tycker att det är för svårt. Foto: Privat/TT

Gynekologen Iuliia försöker bli godkänd läkare i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Iuliia Ranheim är utbildad gynekolog och har jobbat som specialistläkare i sitt hemland Ukraina i 15 år – men i Karlskrona jobbar hon som läkarassistent. Hon är en många som i dag har skrivit provet i det så kallade snabbspåret med hopp om att bli godkänd som läkare i Sverige.
– Det är väldigt svårt, säger hon.

Första gången Iuliia Ranheim skrev provet genom snabbspåret var i september i år men hon blev då inte godkänd. Under tisdagen åkte hon till Lund för att göra sitt andra försök.

– Det kändes samma som förra gången. Det är mycket stress och efter åtta timmar är man väldigt trött. Det är många frågor och i slutet av dagen tappar man uppmärksamheten, säger hon.

”Väldigt svårt”

Snabbspåret ska skapa snabbare vägar in på arbetsmarknaden för nyanlända som har erfarenhet eller utbildning inom ett visst yrke från sitt hemland. Men för de som redan är utbildade läkare är det få som klarar proven och kritik har riktats mot att proven är för svåra.

Detta är något som även Iuliia Ranheim håller med om.

– Det tycker jag också. Det är väldigt svårt och de ställer frågor som är mycket detaljerade och speciella, säger hon.

Hoppas klara provet

Iuliia Ranheim kom till Sverige för två och ett halvt år sedan från Ukraina där hon arbetat som specialistutbildad gynekolog. Eftersom hennes läkarlegitimation inte gäller i Sverige arbetar hon nu istället som läkarassistent på kvinnokliniken i Karlskrona.

Nu hoppas hon att det trots allt blir godkänd på dagens prov för helst av allt vill hon jobba med det hon är utbildad till.

– Det betyder jättemycket. Det är en del av mitt liv och jag vill gärna jobba vidare med det, säger Iuliia Ranheim.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Karlskrona

Mer i ämnet