21-åriga Emmeli Olsson placerades på Rosenbom trots en vädjan om att komma ifrån sin destruktiva livsstil med missbruk och kriminalitet Foto: SVT Blekinge

IVO: Socialen borde ha gjort mer

Uppdaterad
Publicerad

Socialnämnden slipper formell kritik kring hanteringen av 21-åriga Emmeli Olsson, men IVO avslutar sitt beslut med en erinran om de skyldigheter kommunen har när det gäller hjälp till missbrukare – i synnerhet unga personer.

Av beslutet framgår att kommunen i stor utsträckning förlitade sig på 21-åringens egna önskemål om att bli drogfri på egen hand.

– Nånstans finns det en gräns där kommunen borde sett att det får vara slut på försöken med frivilliga insatser. Vi kan också se att hon borde ha fått en läkarundersökning tidigare. Det allvarligaste är att vi i efterhand kan konstatera att hon inte fått ett tillräckligt stöd och där finns saker att reflektera över för socialtjänsten, säger Joonas Terje, enhetschef på IVO avdelning Syd.

#falletemmeli

Familjen anmälde kommunen

SVT Nyheter Blekinge har i flera inslag granskat omständigheterna kring 21-åringens död samt det faktum att hon av kommunen tilldelades en bostad på stödboendet Rosenbom – trots att hon enligt anhöriga vid upprepade tillfällen vädjat om hjälp för sitt narkotikamissbruk.

Efter SVT:s reportage valde familjen att anmäla socialnämnden till IVO, som alltså menar att kommunen agerat för passivt i arbetet med att hjälpa 21-åringen till drogfrihet.  

Dokumentation på vilka insatser som eventuellt gjorts saknas.

– Vi har med all samlad information i efterhand kunnat se att man borde och kunde ha gjort mer för henne för att hon skulle få rätt insatser och hjälp, säger Joonas Terje.

”Känns som en upprättelse”

Dagens beslut välkomnas av Emmelis mamma Nina Bergman:

– Det känns bra att veta att kommunen kunde ha gjort mer för min dotter. Det känns som en upprättelse, säger hon.

Socialnämndens ordförande Ingrid Hermansson (C) fick för några timmar sen beslutet från IVO.

– Vi måste ta till oss de här synpunkterna. Informationen är färsk, men jag måste träffa ansvariga tjänstemän som får redovisa inför nämnden en gång till hur de har agerat. Det här beslutet hjälper inte Emmeli, men det är en lärdom för oss som vi måste ta till oss.

Detta har hänt

September 2015: 21-åriga Emmeli Olsson skjuts till döds i en skogsdunge nära sin lägenhet på stödboendet Rosenbom.

Oktober 2015: Emmeli Olssons familj anmäler Karlskrona kommun till polisen och IVO, då de menar att kommunen genom oaktsamhet bidragit till att Emmeli inte kommit ifrån sin destruktiva livsstil. De anser att kommunen inte skulle ha gett henne tillräcklig hjälp att ta sig bort från drogmissbruk och kriminalitet.

November 2015: Socialen i Karlskrona svarar IVO och skriver bland annat att ”handläggande socialsekreterare upplevde att det fanns en bra och förtroendefull kontakt med Emmeli”.

December 2015: Två av de tre personer som tidigare varit skäligen misstänkta för mordet avskrivs från utredningen. Misstankarna om grovt vapenbrott mot den ena av männen kvarstår dock.

En tredje man, 39 år gammal, släpptes i oktober ur häktet men fortfarande misstänkt för mord. Han har hela tiden nekat till att ha mördat Emmeli Olsson, och menar att hon sköt sig själv i en olycka.

11 januari 2016: Åklagaren meddelar att polisutredningen om tjänstefel lagts ner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#falletemmeli

Mer i ämnet