Den misstänkte storbedragaren har trots fängelsedomen i juli fortsatt att kontakta klienter för att få in pengar. Foto: TT/Arkivbild

Dömdes till fängelse – jagade nya kunder direkt

Uppdaterad
Publicerad

I juli dömdes han till tre års fängelse för flera grova bedrägerier – men målet överklagades och 29-åringen försattes på fri fot. Genast fortsatte han att jaga nya kunder till sitt pyramidspelsliknande affärsupplägg – också från sin tillflyktsort i Spanien.

Både 29-åringen och åklagaren överklagade tingsrättens dom till hovrätten och där väntas målet tas upp för ny provning i januari. Under tiden misstänks 29-åringen ha gjort sig skyldig till fortsatta grova bedrägerier med drabbade från flera olika platser i Sverige. 

Ett av de skuldebrev gällande de nya misstänkta bedrägerierna som SVT Nyheter tagit del av är undertecknat den 17 juni och berör en man i Stockholm som lånat ut nästan 1,4 miljoner kronor till affärsmannen.  

Storbedragaren i Blekinge

Av de 46 personer som först polisanmälde 29-åringen så har – enligt polisens egen sammanställning – 33 stycken blivit utsatta för brott efter fängelsedomen. 

– Utifrån målsägandenas egen uppskattning av brottstiden så sträcker den sig i vissa fall över sommaren, säger vice chefsåklagare Ulrika Grenerfors, som leder den omfattande utredningen.  

Betalar tillbaka lånen som ”gentjänst”

Men det slutar inte där. Enligt flera av de målsägande som SVT Nyheter varit i kontakt med så har den misstänkte storbedragaren även gjort ansträngningar att hitta nya investerare.  

– Han har tagit kontakt och försökt att övertala dem att fixa fram nya låntagare. Som gentjänst ska de gamla lånen betalas tillbaka, säger en av dem.

En annan berättar:

– Han erbjöd sig att betala tillbaka skulden om det togs fram två nya klienter. Han skulle öppna ett nytt bankkonto i Spanien. 

29-åringen anhölls i sin frånvaro i den 24 oktober och har enligt uppgift sedan dess befunnit sig i trakterna kring Marbella. En europeisk arresteringsorder har utgått och mannen är internationellt efterlyst.

SVT Nyheter har förgäves sökt kontakt med 29-åringen, som dock via sin advokat meddelat att han förnekar misstankarna mot honom.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbedragaren i Blekinge

Mer i ämnet