Ilska mot utökad vårjakt i södra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Utökad vårjakt i södra Sverige får vreden att koka över – bland jägare. Farhågan är att det blir en anstormning med jaktresor, som ödelägger den sydsvenska rådjursstammen.

– Det blir troféjakt som bara lämnar de små ynkliga djuren kvar, säger Kent Löving från Jägareförbundet Blekinge.

Efter ett tidigare regeringsbeslut omfattas även södra Sverige i år av vårjakt efter råbock mellan den 1 maj och 15 juni. Det får Jägareförbundet Blekinge och dess motsvarigheter i Smålandslänen, Östergötland och Skåne att se rött.

– Vi tycker det är fel etiskt att skjuta djur under våren, säger Kent Löving, som är kommunikatör för Jägareförbundet Blekinge.

Han menar att den utökade vårjakten i södra Sverige innebär ett hot som kan få rådjursstammen att kollapsa om för många råbockar skjuts.

– Det behövs inte mer jakt i södra Sverige. Det är bättre att djuren får vila och äta upp sig, säger Kent Löving.

”Det blir troféjakt”

Han hoppas att södra Sveriges jägare inte kommer att utnyttja rättigheten till vårjakt efter råbock. Däremot befarar han att gästjägare på jaktresor kommer att göra det.

– Det finns de som säljer jakter och det blir troféjakt som bara lämnar de små ynkliga djuren kvar, säger Kent Löving.

Även jägarförbundet i Kalmar och Kronobergs län är kritiska.

– Södra Sverige har många extremt små jaktenheter och en stor mängd gästjägare som enkom kommer för att jaga råbock. Det gör att en redan väldigt stor avskjutning av råbock kommer att öka ytterligare, vilket blir förödande säger Bill Nelson, ordförande Jägareförbundet Kalmar län, i ett pressmeddelande.

”Frågan bereds”

När SVT Nyheter Blekinge frågar regeringen om en kommentar kring kritiken och beslutet kommer ett svar via mejl:

”Det enda svar jag kan ge just nu är att frågan bereds i regeringskansliet.”, skriver Max Ney, som är pressekreterare hos landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S).

Se klippet ovan för att följa med ut i skogen och möta jägaren Kent Löving.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.