Efter två år i Sverige har Jamaluddin Mohammadi fortfarande inte fått svar på om han får stanna. Foto: Stina Sandström SVT

18-årige Jamaluddin har fått nytt hopp

Uppdaterad
Publicerad

I två år har nu 18-årige Jamaluddin Mohammadi väntat på ett besked om han får stanna eller om han ska skickas tillbaka till Afghanistan.

Gårdagens besked från (S) och (MP) har tänt ett försiktigt hopp hos honom.

Jamaluddin Mohammadi kom till Sverige i oktober 2015 och han har ännu inte fått något besked om han får uppehållstillstånd eller inte.

När Socialdemokraterna och Miljöpartiet igår kom överens om ett lagförslag om att ensamkommande ska få stanna i Sverige för att slutgöra sin gymnasieutbildning tändes ett litet hopp hos honom.

Vill bli dataingenjör

– Jag tycker det är jättebra att vi nu får en chans att stanna i Sverige och det är en bra uppmuntran och kommer driva oss att plugga vidare till gymnasiet, säger Jamaluddin Mohammadi.

Jamaluddin Mohammadi går nu en förberedande undervisning Fischerströmska gymnasiet i Karlskrona.

– Min dröm är att gå gymnasiet och sedan plugga vidare till dataingejör.

Jublade först

Lärarna på Fischerströmska gymnasiet har sedan en tid tagit strid för ensamkommande flyktingbarn eller unga som utvisas till Afghanistan. Det är drygt tjugo elever på skolan som berörs av det nya lagförslaget som socialdemokraterna och miljöpartiet presenterade igår.

Inledningsvis jublade läraren Lina Milesson åt förslaget.

– Jag bara skrek jaaa och yes!! Men sedan började jag fundera. Vad innebär egentligen förslaget som ska upp i riksdagen först till sommaren. Innebär det att alla får stanna tills förslaget klubbats igenom eller kommer de som fått utvisningsbeslut att skickas tillbaka? Det är så många frågor som poppar upp.

Vågar inte hoppas

Lina Milesson och hennes kollegor är fortfarande oroliga.

– Vi vågar ännu inte hoppas att det verkligen blir så att ungdomarna får stanna, säger hon.

(S) och (MP) förslag om ensamkommande som fyllt 18 år

Personen som har fyllt 18 år och fått avslag kan inom tre månader lämna in en ansökan för att få studera upp till fyra år. Gymnasiestudier heter det, men kommer även att gälla komvux, grundvux- och skräddarsydda yrkesutbildningar.

Personen ska ha studerat, studerar eller ha för avsikt att fortsätta.

Därefter ges möjlighet att söka jobb under sex månader och får man arbete kan det övergå i ett permanent uppehållstillstånd.

Förslaget gäller de som kom före 24 november 2015, som väntat i minst 15 månader och hunnit fylla 18 år innan sitt asylbeslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.