Foto: SVT/TT

Efter omfattande skadegörelse – Jändelskolan kan kameraövervakas

Publicerad

Krossade rutor, nedklottrade fasader och brandbomber. Efter upprepade problem med skadegörelse vill nu kommunen se kameraövervakning på Jändelskolan i Jämjö.

Senast för tre veckor sedan utsattes Jändelskolan för en klotterattack där fasader och vaktmästarens bil klottrades ner med könsord och hakkors – och det är inte första gången skolan utsätts för skadegörelse.

I september kastades brandbomber mot skolan och i början av året krossades omkring 25 fönsterrutor. Nu planerar kommunen att ansöka om att sätta upp övervakningskameror.

– Vi tycker det är värt att pröva som ett verktyg av flera, säger Marina Eriksson, avdelningschef för stöd, resurser och strategisk planering.

Kostar miljonbelopp

Var kamerorna ska placeras har förvaltningen ännu inte beslutat men Marina Eriksson konstaterar att skadegörelsen har varit utomhus. Vandaliseringen är också kostsam för kommunen – det handlar om miljonbelopp varje år.

– Pengar är en viktig aspekt men kanske ännu viktigare är känslan av trygghet, säger Marina Eriksson.

Tidigare har kommunen ansökt om att få ha kameraövervakning på Thörnströmska gymnasiet och Sunnadalsskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.