Länsstyrelsen sätter upp mulmholkar i bland annat Natura 2000-området Kummeln i Karlskrona. Foto: SVT

Jätteholkar ska rädda småkryp och skalbaggar

Uppdaterad
Publicerad

När flera av världens ekområden hotas av igenväxt, hotas även de tusentals arter av småkryp och skalbaggar som trivs i de ihåliga trädstammarna. Därför satsar nu flera länsstyrelser i sydöstra Sverige på så kallade mulmholkar.

Omkring 90 procent av världens ekområden har försvunnit, men i Blekinge, Östergötland och Kalmar län ser läget förhållandevis bra ut. Därför görs nu flera satsningar för att bevara, stimulera och restaurera de områden som finns.

Annika Lydänge är biolog på länsstyrelsen i Blekinge. Foto: SVT

– Vi har ett internationellt ansvar här nere att se till att ekområdena inte försvinner. Framför allt är det igenväxt som hotar, när djur inte betar av områdena i samma utsträckning som tidigare, säger Annika Lydänge, biolog på länsstyrelsen i Blekinge.

Tusentals arter ska räddas

På flera utvalda platser i de tre länen håller länsstyrelserna nu på att resa så kallade mulmholkar. Det är tre meter höga och ihåliga träholkar, som ska efterlikna insidan av gamla ekar.

– Vi fyller de med konstgjort mulm, alltså en kompostliknande massa bestående av ekflis, träbitar och eklöv. Det är sådant som flera arter lever av, och vi hoppas att de då kan flytta in i holkarna när de gamla ekarna blir färre.

Holkarna fylls med konstgjord mulm. Foto: SVT

Omkring ett tusental olika arter är beroende av hålrummen i gamla ekar. Det handlar dels om skalbaggar som läderbaggen och ekoxen, som äter mulmen, men även hackspettar och andra rovdjur som i sin tur dras dit.

Skadar yngre ekar

Förutom mulmholkar satsar länsstyrelserna på flera olika åtgärder för att gynna ekstammen.

– Det handlar om att restaurera flera ekområden, plantera nya ekar men också att veteranisera ekar, alltså skada yngre ekar så att det skapas mikromiljöer som är normala hos äldre träd, säger Annika Lydänge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.