Den nigerianska VM-stjärnan Josephine Chukwunonye vill lyfta division 1-laget Asarum. Foto: SVT/TT

Möt ”Jossy” – VM-stjärnan som valde Asarum

Sommaren 2015 spelade hon fotbolls-VM med det nigerianska landslaget – nu är Josephine Chukwunonye i division 1-laget Asarums IF. Och hon vill lyfta klubben.

Det har varit en knäskada som satt stopp för den 24-åriga VM-stjärnan från Nigeria. Under fjolårssäsongen spelade ”Jossy”, som hon kallas, i allsvenska Vittsjö, men kontraktet bröts på grund av skadan.

Det fick henne att ta ett beslut. Att börja om i en lägre division.

– Jag behöver det, för att kunna börja om. Och sakta stärka knät igen, säger Josephine Chukwunonye.

”Som en skänk från ovan”

För Asarums IF är nyförvärvet spektakulärt – och tränare Stefan Ekstrand tackade och tog emot.

– Jag kallar det inte ett nyförvärv, jag kallar det en skänk från ovan. Det är en fantastisk saga att en VM-spelare kan vara aktuell för tredjeligan i Sverige, säger han.

Och spelarna tror det kan bli ett lyft för klubben i division 1.

– Hon har det där lilla extra som vi kan behöva. Det kan gälla i slutminuterna av en match, att vi behöver den där extra pushen. Och då tror jag att hon kan vara den som finns till när det behövs, säger spelaren Tilda Agardius.

”Spelarna kan gå riktigt långt”

Josephine Chukwunonye kommer att arbeta utanför fotbollen och ser fram emot ett liv som hon aldrig levt tidigare.

– Det har bara varit fotboll i mitt liv tidigare, hela tiden. Nu kommer jag kunna göra andra saker också. Som att arbeta och eventuellt studera, säger hon.

Och förutom att det handlar om en tid av att stärka det skadade knät, handlar det om att göra allt för laget och lyfta Asarumsspelarna. För kvalitén finns där, menar Jossy.

– Jag ser väldigt mycket talang i många av spelarna, tar de bara fram det kan flera av dem spela i toppligor. Om de bara tror på det, säger hon.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer