Foto: Kim Demåne

Judith trivs i sitt draktorn: ”Alltid roligt att komma hem”

Uppdaterad
Publicerad

I somras lät hon måla om sitt gråa hus och gav det en stor drake på husgaveln. Syftet med husförändringen uppfylldes: 81-åriga Judith Skörsemo har defintivit blivit gladare sedan dess.

– Det piggar upp mig varje gång jag ser det, säger hon.

Judith Skörsemo tröttnade på de gråa eternitplattorna på huset i Bräkne-Hoby och i 80-årspresent till sig själv lät hon därför konstnären Kim Demåne göra om husgaveln, något som uppmärksammades stort i flera medier efter genomförandet.

”Mycket reaktioner”

SVT Nyheter Blekinge ringde upp Judith för att höra hur tiden i draktornet har varit sedan dess.

– Det har varit väldigt mycket reaktioner. Det har varit folk som har kommit hit långväga och bara här om dagen tittade jag ut och såg en hel grupp stå och kolla på huset. Det är väldigt roligt, men framför allt njuter jag själv av det, säger Judith Skörsemo.

TV: Se mer av draktornet här

De flesta har varit positiva till Judiths spektakulära födelsedagspresent, även om några varit ifrågasättande.

– En del säger att det är tufft och coolt att jag vågade. Andra säger att ”usch, sådär hade jag inte velat ha det”. De allra flesta reagerar också över min ålder, att det är coolt att jag gör det fast jag är så gammal. Jag själv har aldrig tänkt så. Jag ville bara ha lite förändring.

Foto: SVT

”Gjort mig gladare”

Efter att flera tidningar, radio och tv uppmärksammat Judith Skörsemos annorlunda hus blev hon också lite av en kändis, inte bara i Blekinge.

– Det mest konstiga var när jag var med mitt barnbarn på en herrgård i Västmanland. På morgonen vid frukosten så pratade jag med en kvinna som sa att ”du har precis samma dialekt som en kvinna som har en drake på sitt hus”, säger Judith Skörsemo och skrattar.

Hur trivs du i ditt draktorn?

– Jag trivs jättebra. Det har gjort mig gladare och piggare. Nu har jag precis varit och handlat och det är alltid roligt att komma hem. Det är stor skillnad mot den stora gråa väggen. Och man ser något nytt i målningen varje gång man ser den.

Du fyller 82 år nästa år – vad ger du dig själv i present då?

– Det vet jag inte. Jag bjuder nog ut mina vänner. Det blir nog inga fler målningar just nu i alla fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.