Foto: TT

Julgranar ska ge fler abborrar i Östersjön

Publicerad

Var gör du av granen när julen är slut? Bor du i Karlshamn eller Karlskrona kan den hamna på havets botten. Julgranen hjälper då till att ge fler abborrar, skriver Sydöstran.

Efter jul kommer Karlskrona- och Karlshamnsbor ha möjlighet att lämna sin gran i containtrar i respektive kommun. Dessa kommer sedan tömmas i havet – och granarna läggs på botten i Östersjön.

Miljövårdsprojektet heter ”Abborren Jul” och drivs av Blekinge folkhögskola, Mieådalens Sportfiskeklubb och Lyckeby Sportfiskeförening.

För fyra år sedan la en markägare vid Garnanäs ut julgranar på botten och sedan dess har man märkt att abborren har ökat.

– Tanken är att folk ska skänka sina julgranar till en miljövårdsåtgärd, som förbättrar reproduktionsmiljöerna för abborre och andra kustfiskar, säger Bo Wessman på Blekinge folkhögskola till tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer