Kalle Berglund från Jämshög i herrarnas final på 1 500 meter under friidrotts-VM i Doha. Foto: TT

Moderklubben hyllar Kalle Berglunds VM-lopp

Publicerad

Nu hyllar moderklubben i Olofström sin VM-hjälte Kalle Berglund.

– Det är fantastiskt och en jätteinsats, säger Gösta Rörstrand, mångårig ledare i UF Contact Friidrott.

För första gången på 59 år tog sig en svensk man till en global mästerskapsfinal på 1 500 meter. Inte nog med det slog Kalle Berglund från Jämshög nytt svenskt rekord.

Resan till söndagens VM-final började i UF Contact Friidrott i Olofström när Kalle Berglund var nioåring 2005. Nu får han hyllningar från sin moderklubb som ser honom som sin egen VM-hjälte.

– Det är fantastiskt. Jag såg självfallet loppet. Det är en jätteinsats, säger Gösta Rörstrand.

Mångårig ledare

Han är mångårig funktionär och ledare i UF Contact Friidrott i Olofström. Under de åtta år Kalle Berglund tränade och tävlade för klubben följde Gösta Rörstrand den blivande världsidrottarens utveckling.

– Det började lossna när han var 16 år och året därefter var han med i Finnkampen för 17-åringar. Då började man inse vad det kunde bli, säger Gösta Rörstrand.

Gösta Rörstrand är mångårig funtionär och ledare i UF Contact Friidrott. Foto: SVT

Dagen efter VM-finalen blickar Gösta Rörstrand ut över träningsbanorna på Dannfältet i Olofström och minns hur idrottaren från Jämshög ansträngde sig för att nå världstoppen.

– Det var här det började. Det känns jättebra att ha följt honom hela vägen, säger Gösta Rörstrand.

”Vi är stolta”

Kalle Berglunds föräldrar Åsa och Anders Berglund såg sonens insatser under friidrotts-VM i Qatar på plats från läktaren i Doha.

– Vi är väldigt stolta över vår son. Det är lite svårt att ta in, säger de till SVT Nyheter Blekinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.