Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vad är radon? Foto: SVT

Kampanj ska få fler att radonsanera huset

Publicerad

Sedan i somras är det återigen möjligt att söka bidrag för att radonsanera sitt hus. Men intresset har varit svalt – i Blekinge har hittills 20 hushåll sökt, och fått, bidraget. Nu startar Boverket en kampanj för att öka intresset.

Radon är en osynlig gas, som bryts ner i partiklar och då kan andas in av människor. I värsta fall kan den orsaka lungcancer, och leda till dödsfall.

– Det är ungefär 450 personer som dör varje år till följd av radonet, och det tycker vi är onödigt. Därför vill vi öka medvetenheten om att det är lätt att motverka, och att man kan få bidrag för det, säger Joakim Thunborg, radonexpert på Boverket.

Kampanjen som nu startas kommer att visa sig genom ett antal filmer och annonser i sociala medier bland annat.

– Det är en balansgång. Vi vill inte skrämma upp folk, men samtidigt vill vi också visa på hur farligt radon kan vara, och att det faktiskt är lätt att göra något åt, säger Joakim Thunborg.

Tror att trycket ökar

I Blekinge är det ett 20-tal hushåll som har ansökt och fått bidrag för att radonsanera huset.

– Det har varit en jämn ström, och vi har förbrukat ungefär tre fjärdedelar av de bidragspengar vi blev tilldelade. Men vi kan hantera fler ansökningar, och vi tror också att trycket kommer att öka i och med Boverkets kampanj, säger Ann-Christine Hultén Norrby, handläggare på Länsstyrelsen Blekinge.

Ann-Christine Hultén Norrby, handläggare på Länsstyrelsen Blekinge. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer