Mats Tjäder tackar sambon Jenny för att han lämnat banan som yrkesförbytare Foto: Martin Hult

Kärleken räddade yrkeskriminelle Mats

I nästan tjugo år levde han med missbruk och kriminalitet – som en av länets värsta yrkesförbrytare. Men Mats Tjäder, 41, lyckades förändra livet. Tack vare en stöttande familj, hjälp från socialen och inte minst: den stora kärleken.

Under sina 18 år som livsstilskriminell lyckades Mats Tjäder i Karlskrona samla på sig över 70 rubriker i belastningsregistret. Han var beroende av amfetamin, begick stölder och inbrott och åkte in och ut från svenska fängelser.

2010 hade han fått nog.

– Jag var helt enkelt trött på det. Jag sökte själv behandling och i samma veva träffade jag min sambo Jenny. Det blev vändningen, säger Mats Tjäder, som fortfarande är märkt av åren med missbruk och brott.

– Skulderna till Kronofogden blir jag påmind om varje månad, säger han.

Se hela inslaget: Då bröt Mats med livet som yrkesförbrytare

Tänker på brottsoffren

Nu har Mats Tjäder varit drogfri i sju år och han har anpassat sig till det nya familjelivet med villa, hundar och barn.

Dessutom har han 41 år gammal lyckats ta körkort.

– Livet är fantastiskt, säger han och medger samtidigt att han ibland tänker på de många brottsoffer som lidit skada i hans tidigare liv.

– Jag kan ångra att jag orsakat skador för både privatpersoner och företag. Det var sällan mycket pengar jag fick med mig vid inbrotten, men kostnaderna för de drabbade blev ju kännbara.

Sambon Jenny hjälpte Mats Tjäder att bryta med sitt liv som livstidskriminell Foto: Daniel Falck

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet