Sollan Hill drabbades av larmkaoset och även Karlshamn har nu skickat ersättningskrav till operatören Tunstall: ”Jag tror att de kommer betala”, säger omsorgsförvaltningens utvecklingschef Magnus Wickenberg Foto: SVT

Karlshamn kräver Tunstall på 800 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Karlshamn har slagit fast summan och skickat ersättningskravet till Tunstall efter höstens larmkaos. Kommunen kräver kompensation från larmföretaget för avtalsbrott, extra personalkostnader och månadsavgiften tillbaka – sammanlagt nästan 800 000 kronor.

Det var den 7 oktober som personer med trygghetslarm runtom i landet drabbades av långa väntetider när de tryckte på larmknappen. Kaoset startade när operatören Tunstall bytte larmplattform.

En av de drabbade som vi pratade med i höstas var Sollan Hill i Karlshamn. Nu har  SVT Nyheter Blekinge pratat med henne igen.

De otrygga trygghetslarmen

– Man blev ju chockad helt klart att det kunde hända. Det får inte hända. Det är oförlåtligt, säger Sollan Hill.

Hon kommenterar också ersättningskravet från Karlshamns kommun.

– Det är bra att de strider för ersättning, säger Sollan Hill.

Hävde avtalet

Karlshamn har tidigare hävt avtalet med Tunstall och gjort klart med en ny leverantör. Som den sista av Blekinges kommuner har Karlshamn också slagit fast en summa och skickat kravbrevet till larmföretaget.

Kommunen kräver kompensation för avtalsbrott, extra personalkostnader och månadsavgiften tillbaka. Sammanlagt är kravet 766 623 kronor.

”Gå igenom kravet”

Företaget gör en skriftlig kommentar till SVT om kravet från kommunen.

– Vi kan bekräfta att vi mottagit ett ersättningskrav från Karlshamns kommun. Vi kommer att ha en fortsatt dialog med kommunen och gå igenom materialet och kravet tillsammans med dem, skriver Anna Bergsten från Tunstalls pressavdelning.

Räknar med pengar

Karlshamns kommun räknar med att få den begärda ersättningen.

– Det tror jag. De tittar på våra ersättningskrav och har lovat att återkomma till oss senast under vecka 11, säger omsorgsförvaltningens utvecklingschef Magnus Wickenberg.

Tidigare har övriga kommuner i Blekinge krävt företaget på ersättning efter höstens larmkaos.

Kraven från Blekinges kommuner

Samtliga kommuner i Blekinge kräver ersättning från Tunstall efter höstens larmkaos.

Ronneby: 1 299 250 kronor

Sölvesborg: 901 160

Karlshamn: 766 623

Olofström: 504 187

Karlskrona: 165 000

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De otrygga trygghetslarmen

Mer i ämnet