I klippet berättar Ola Karlsson, gatuingenjör på Karlshamns kommun, om renoveringen av Hinsetunneln. Foto: Towe Olsson/SVT

Hinsetunneln i Karlshamn kan vinna internationellt pris

Publicerad

Lagom till att Hinsetunneln i Karlshamn firar 50 år har kommunen rustat upp den för tio miljoner kronor.

Samtidigt är den färgsprakande entrén med och tävlar om ett internationellt pris.

Hinsetunneln, den västra infarten till Karlshamn, har under en längre tid renoverats. Berget har tätats för att undvika läckor och sten har säkrats för att slippa ras.

– Det har varit ett jättekul projekt för det finns inte så många tunnlar av den här storleken i Sverige, säger Ola Karlsson, gatuingenjör på Karlshamns kommun.

Som en del i projektet anlitade kommunen två ljusdesigners. De inspirerades av sagovärlden i målet att skapa en minnesvärt känsla när man går eller åker genom tunneln.

Ljussättningen kan prisas i London

Katarina Ruberg Hennigs och Micaela Pärsdotter Anderssons ljusdesign är nu nominerad till en tävling i England.

– Vår tanke har varit att stadsporten ska ge turisterna ett oförglömligt första intryck och stadens invånare ska mötas av ett vackert bestående etiskt uttryck som de kan glädjas åt i vardagen, säger Micaela Pärsdotter Andersson.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.